rondje om de kerk


rondje om de kerk 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; fietssport)

wielerkoers over een plaatselijk, kort parcours dat meerdere malen moet worden afgelegd; kermiskoers; criterium

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rondje om de kerk…

is een wielerkoers

      Algemene voorbeelden


      Profrenners stappen doorgaans na de Tour direct weer op de fiets voor de financieel aantrekkelijke criteriums in Nederland en België. Zo kon het dat Froome zich twee dagen na zijn overwinning in Parijs, opnieuw in het geel hees, in een slaapkamer in een Fries dorp, voor vijftig rondjes 'om de kerk'. "Ik ben moe, maar blij om hier weer terug te zijn." In 2013 reed de Brit ook in Surhuisterveen, hij werd toen tweede.

      NRC Handelsblad,

      Hij won naar eigen zeggen 86 criteriums, rondjes om de kerk in Nederland, 'Kermesse' in Frankrijk. Een lucratieve business in die tijd.

      nrc.next,

      De Tour de France zit erop, de strijd om het echte geld kan beginnen. Traditioneel worden na de Tour de criteriums verreden, de zogenaamde rondjes om de kerk.

      https://www.rtlnieuws.nl/sport/algemeen/artikel/4396/katsjing-rondje-om-de-kerk-big-business-voor-wielrenners,

      rondje om de kerk 2.0

      doodgewone, saaie of weinig uitdagende handeling of taak

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Algemene voorbeelden


      Destijds waren er weinig regels en afspraken in het verkeer en bovendien werden er bijzonder weinig eisen aan de automobilist gesteld. Je ging naar het gemeentehuis en maakte een afspraak met een ambtenaar. Die stapte dan op de afgesproken dag bij je in de auto. Je reed bij wijze van spreken twee rondjes om de kerk en vandaar uit naar het dichtstbijzijnde café om met de bijrijder een borrel te kopen. De volgende dag haalde je je rijbewijs op.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • obligate rondjes om de kerk
      • een standaard rondje om de kerk

      Volgens Van den Nieuwenhuyzen heeft het Gerechtshof ingezien hoeveel schade hij lijdt en heeft het hof besloten dit jaar al het hoger beroep te behandelen. Binnenkort dient een tweede zaak wegens handel in aandelen Begemann. Het is ook niet de wereld van zeurende boekhouders over Begemanns stelselwijziging, die de winst over het afgelopen jaar opstuwde. Van den Nieuwenhuyzen wil het liefst vergeten. Rechtszaken? "Het zijn nu nog obligate rondjes om de kerk." Privé-misbruik? "Suggesties daarover hebben we eens en voorgoed naar het rijk der fabelen verwezen."

      NRC Handelsblad,

      De krakers willen niet precies zeggen wat ze vrijdag gaan doen, als de kraakwet van kracht wordt. „Ik kan niets zeggen over geweld, maar het zal niet een standaard rondje om de kerk worden", zegt Van Leeuwen. „Ik vind het moreel verdedigbaar om geweld te gebruiken als je keer op keer in je primaire levensbehoefte wordt aangevallen. Je daartegen verzetten noem ik geen geweld." '

      NRC Handelsblad,

      rondje om de kerk 2.1

      (transport, verkeer en reizen)

      dienstregeling waarbij machinisten en conducteurs op een beperkt aantal trajecten worden ingezet, waardoor ze hun werk saai kunnen gaan vinden

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een rondje om de kerk…

      is een dienstregeling

          Algemene voorbeelden


          Vrijdag kwam het treinverkeer na een grote stroomstoring maar nauwelijks op gang. Sindsdien is de discussie over het rondje om de kerk weer terug. Bij het rondje om de kerk rijdt het personeel niet meer kriskras door Nederland, maar op maximaal twee trajecten per dag. Volgens de FNV is het onveilig, Arriva stelt dat het goedkoper is en volgens NS moet je met het rondje om de kerk vaker overstappen.

          https://www.treinreiziger.nl/fabels-over-het-rondje-om-de-kerk/,

          De machinisten en conducteurs wilden het werk neerleggen omdat ze sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling per 11 december te veel diensten op dezelfde korte trajecten moeten draaien, het 'rondje om de kerk'. Volgens de VVMC zijn machinisten die steeds hetzelfde traject rijden minder alert.

          nrc.next,

          Het breekpunt is wat in NS-kringen wordt genoemd 'het rondje om de kerk': treinen gaan daarbij uit efficiency-overwegingen in een beperkt gebiedje rijden, waar nu een groot gedeelte van het land wordt doorkruist.

          Algemeen Dagblad,

          Sinds anderhalf jaar is de spoorwegagent een 'echte' politieman. De oude garde voelt zich nog NS'er, met één verschil: rondje om de kerk? Graag!

          NRC Handelsblad,

          Etymologie


          Aard herkomst inheems woord
          Vroegste datering 2001